Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete


1071 Budapest, Damjanich u. 41-43.
(postacím: 1476 Budapest, Pf. 78.) 

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM
BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI KAR
DÉKÁN

Budapest, 2013. január 30.

 

Az új köznevelési törvény a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók ellátására a fogyatékosság típusának megfelelő szakirányon végzett gyógypedagógus alkalmazását írja elő. A felsőoktatásra vonatkozó jelenlegi előírások, szabályok alapján 2013. januárjában az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (BGGYK) a következő lehetőségeket kínálja a köznevelési törvény alapján "diplomaszerzésre kötelezett" szakembereknek.

 

Egyéb pedagógus (nem gyógypedagógus) végzettségűeknek: Gyógypedagógia alapképzési szak

2013. február 1. és március 1. között jelentkezniük kell a gyógypedagógia alapképzési (BA) szakra a felsőoktatási felvételi eljárás keretében (pontos információk a www.felvi.hu felületen február 1-jétől, ahol egyúttal elektronikusan jelentkezni is lehet).

A felvételi keretszám nappali tagozaton 220 fő, levelező tagozaton 320 fő.

A képzési idő 8 félév (http://www.barczi.elte.hu/letoltesek/felveteli/FFT_2013_BA.pdf). A pedagógus oklevéllel rendelkezők kérvényezhetik korábbi tanulmányaik beszámítását. A végzettség és szakképzettség szerinti automatikusan elismert tantárgyak listája a http://www.barczi.elte.hu/?page_ID=103&attr_ID=o linken olvasható. A képzési idő a tapasztalatok szerint nem rövidül a tantárgyak előfeltételi előírásai (egymásra épülése) miatt.

Finanszírozási forma: aki a korábbi felsőfokú tanulmányai során nem használta fel a 12 államilag finanszírozott félévét, az új felsőoktatási szabályozás alapján igénybe veheti a fel nem használt féléveit. Tehát, ha valaki például 6 félév alatt óvodapedagógus végzettséget szerzett államilag finanszírozott formában, az további 6 félévet igénybe vehet állami ösztöndíjas képzésben, így csupán 2 félévet kell önköltséges hallgatóként befizetnie. A rendeletben megállapított önköltség jelenlegi minimális összege: 250.000,- Ft/félév.

Az alapképzési szakon jelenleg nem állapítanak meg ponthatárt, a felvehető kapacitásokon belül mindenkit felvehet a Kar, aki 240 pontot összegyűjtött és például levelező tagozaton "befér" a 320 fős keretszámba. Természetesen a keretszámok a jelentkezők pontszámai alapján töltődnek fel. A felsőoktatás-vezetés tájékoztatása szerint mindenki állami ösztöndíjas képzésben vehet részt a megmaradt félévei erejéig, aki bejut a képzésre.

Felvételi pontszámítás: a BGGYK vezetése két héttel ezelőtti döntésének értelmében előnyt jelent és segíti az érintett kollégák bejutását a meghirdetett keretbe, hogy a felsőfokú oklevéllel rendelkezők (diplomások) választhatják a diploma minősítésük alapján történő pontszámítást, azaz nem a középiskolai eredmények alapján alakulnak ki a pontszámaik (http://www.barczi.elte.hu/letoltesek/felveteli/FFT_2013_BA.pdf).

Az BGGYK az alábbi pontokat számolja: Kiváló oklevél = 200 pont; Jó oklevél = 180 pont; Közepes oklevél = 150 pont; Elégséges oklevél = 80 pont. A felvételi pontszám - a 423/2012es kormányrendelet szerint - a diploma minősítéséért szerzett pontszám kétszerese. A rendszer azt a pontszámítást választja (vagy az érettségi eredmény vagy a diploma beszámítása), amelyik a jelentkező számára kedvezőbb. A kapható többletpontokról szintén a www.felvi.hu felületen lehet részletesen tájékozódni.

 

Gyógypedagógus végzettségűeknek, akik nem a munkakör megkövetelte szakirányon végeztek

Szakirányú továbbképzés. A képzési idő szakirányú továbbképzésben 3 félév, ami alatt "csak" az adott szakirány kreditjeit kell teljesíteni. Önköltsége: 150.000,- Ft/félév (2013-ban bizonyos feltételek megléte esetén 99.000,- Ft/félév). További információ az egyes szakirányok szakirányú továbbképzés formájában történő megszerzéséről a http://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/szervezet.php?szer_id=251&oldal=2&fej=S , és http://www.barczi.elte.hu/?page_ID=7&attr_ID=o#szakiranyu linkeken érhető el. A szakirányú továbbképzésekre a jelentkezés folyamatos, a képzések megfelelő számú jelentkező esetén indulnak.

 

 

Dr. Zászkaliczky Péter

dékán